سکته قلبی و مغزی چگونه رخ میدهد؟
سکته قلبی و مغزی چگونه رخ میدهد؟
سکته قلبی و مغزی چگونه رخ میدهد؟
با سخت شدن و تنگ شدن عروق خونی و چربی و کلسترول و مواد دیگر با هم تجمع پیدا کرده و تشکیل ماده ای مومی شکل که ب آن پلاک میگویند را تشکیل میدهند. گاهی سطح پلاک های چربی در جدار شریان کرونر ترک خورده و پاره میشود این پدیده لاعث جمع شدن پلاک ها که وظیفشان انعقاد خون در زمان خون ریزی است می شود و یک لخته خون در اطراف پلاک ایجاد می شود که جریان خون را مسدود میکند با کمبود خون در قلب یا مغزاین عمل باعث صدمه دایمی یا مرگ بخشی از عضله قلب یا بافت مغز می شود . به این وضغیت سکته قلبی یا سکته مغزی میگویند.
سکته قلبی چیست؟
فشارخون وقتی بالا میرود که یا خون با قدرت بیشتر از قلب پمپاژ شود و یا لوله سرخرگ تنگ یا بسته شود؛ همین علت سبب آغازی برای بروز بیماری سکته قلبی است.
مهمترین عامل در ایجاد تنگی لوله سرخ رگ بر سر راه جریان خون، رسوب های چربی است. با بالا رفتن سن به تدریج چربی بیشتری در دیواره های سرخرگها رسوب می کنند وسبب می شود که فرد بیشتر در معرض بیماری فشارخون بالا قرار میگیرد. علاوه بر افزایش سن افراد ، برخی رفتارها مانند انجام دادن فعالیت بدنی کم در طول روز، تغذیه ناسالم و مصرف کردن سیگار یا قلیان چه زیاد و چه کم هم در ایجاد و تشدید بیماری فشارخون تاثیر زیادی دارند.
اگرچه تعداد مرگ های ناشی از حملات قلبی به دلیل پیشرفت چشم گیر اخیر در علم پزشکی کم شده است ولی هر سال تعداد زیادی از مردم در سراسر جهان قربانی حملات قلبی می شوند . حمله قلبی می تواند تنها به بطوریک حمله درد قفسه سینه باشد که اگر کمتر از ۲۰ دقیقه طول بکشد چون باعث مرگ عضله های قلب نمی شود دیگر به آن سکته قلبی اطلاق نشده و در این شرایط به آن آنژین صدری ناپایدارگفته می شود. در مواردی که آنژین صدری ناپایدارشکل بگیرد چون احتمال تبدیل این حملات به سکته قلبی زیاد است ، بیمار باید در بخش سی سی یو بستری شده و از داروهایی که برای جلوی از تشکیل لخته را در رگهای کرونر می دهد ( مثل هپارین ) استفاده نمود.
سکته قلبی عبارت از منهدم شدن و مرگ سلولی دائم و غیرقابل بازگشت در بخشی از عضله قلب (میوکارد) است که به علت ازبین رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب رخ میدهد
این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علامت قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. عمدهترین دلیل سکته بستهشدن رگهای تغذیهکننده یا به عبارتی دیگر خون رسان قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز استفاده میشود. سکته قلبی نوعی بیماری فراگیر است که هرساله سبب درگذشتن هزاران تن از افراد میگردد..
در میان عوامل شفا بخش و خوب کننده سکته قلبی دیابت یا قند خون، فشارخون بالا، کلسترول خون بالاو استعمال بیش از اندازه دخانیات و الکل، عدم انجام دادن فعالیت بدنی استاندارد روزانه ، فشار های عصبی ناشی از از کار روزمره ، سابقۀ فامیلی و سن قابل به ذکرهستند..
به طور یقین این بیماری خیلی وخیم و خطرناک است و سالیانه تنها و تنها در آمریکا که جزو پیشرفته ترین کشور ها در مسایل پزشکی است، در سال ۲۰۰۴ ، بیش از ۱۵۰۰۰۰ نفر از این عارضه جان خود را از دست دادند..
برای جلوگیری از حمله قلبی ، ابتدا باید علامت های اولیه سکته قلبی را شناخت. زیرا این عارضه یک وضعیت اورژانسی و پزشکی جدی است که در یک لحظه با لخته شدن خون، جریان خون به قلب مسدودشده و فرد دچار سکته قلبی می شود. نرسیدن خون کافی به قلب میتواند به طور جدی به عضله قلب آسیب برساند و باعث ایجاد سکته قلبی شده و برای ادامه زندگی تهدید کننده باشد..
علامت های اولیه سکته قلبی میتواند شامل موارد زیر باشند:
عرق کردن بدون دلیل داشتن تنگی نفس شدید
احساس کردن تهوع یا استفراغ بدون دلیل احساس کردن ضعف و سرگیجه
سرفه کردن یا خس خس کردن در قسمت سینه در هنگام تنفس داشتن احساس اضطراب
درد شدیددر قفسه سینه
وقتی کسی دچار حمله قلبی می شود،ابتدا در قفسه سینه خود احساس درد شدیدی می کند و.پس از آن به گردن، فک، گوش، بازوها و مچ گسترش پیدا می کند.درد نیز ممکن است راه خود را به شانه، پشت، و شکم تغییر دهد..تغییر موقعیت، استراحت و یا دراز کشیدن ،درد را کاهش نداده و به طور معمول دردی ثابت است، اما ممکن است بیاید و برود.در بیماران درد را مثل فشار یک گیره در قفسه سینه شان توصیف کنند. درد می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت به طول بیانجامد…
البته باید تأیید کرد که درد قفسه سینه از علامت های اولیه سکته قلبی، در همه افراد شدید نیست؛ درد اغلب میتواند کم باشد. بنابراین باید با ترکیبی از علامتهای اولیه سکته قلبی، تعیین کنید که فرد مورد نظرتان در معرض سکته قلبی قرار دارد و یا نه.
چند راه پیشگیری ودرمان در سکته قلبی
بیمار سکته قلبی را هرچه سریعتر درمان کنیم بهتر و درمان موفق تری می توان داشت. این روزها، بیشتر بیماری های قلبی مانند بیماری سکته قلبی را می توان به طور موثر درمان کرد و این را باید به خاطر داشته باشیم که زندگی کردن بیمار تا حد زیادی به سرعت انتقال او به بیمارستان بستگی دارد یعنی حدود پنجاه درصد زنگی بیمار به سرعت انتقال او به پیش یک دکتر متخصص بستگی دارد. برای درمان این بیماری بهتر است به یک متتخص بیماری های قلبی مراجع کرد اما برای پیشگیری از آن میتوان تا حد زیادی خومان پیش قدم شویم و در کار های روزمره از آن جلو گیری کنیم. به عنوان مثال : طبق یک رژیم غذایی سالم و متعادل غذا بخورید و از غذا های چرب مانند فست فود ها پرهیز کنید. محققان به این نتیجه رسیدند که یک رژیم غذایی سالم و استوار می تواند ، بروز بیماری سکته قلبی، سکته مغزی و مرگ قلبی عروقی را کاهش داده یا حتی بر طرف کند.سیگار نکشیدن. به مقدر کافی ورزش کردن . به اندازه ی کافی خوابیدن همه ی اینها میتواند از بروز سکته قلبی و یا مغزی و حتی بیشتر بیماری ها جلوگیری یا حتی آنها را درمان کند . اگر دارای دیابت یا همان قند خون هستید آن را کنترل کنید . مصرف الکل را کاهش داده یا اصلا آن را مصرف نکنید. فشار خون وسطح کلسترول خود را درسطح استاندار و قانونی نگه دارید . وزن خود را کاهش دهید . کمتر خود را در معرض استرس های روزمره قرار دهید . راه های مدریت استرس را یادگرفته و از آنها پیروی کنید.
سکته مغزی چیست وچگونه اتفاق می افتد ؟
سکته مغزی نوعی بیماری قلبی و عروقی است که روی عروق تأمین کننده خون مغز تاثیر می گذارد و زمان رخ آن زمانیست که رگ هایی که وظیهه ی رساندن اکسیژن و مواد غذایی را به مغز بر عهده دارند توسط لخته خون یا برخی از ذرات دیگر مانند چربی مسدود یا پاره شوند.
بر اثر پارگی یا گرفتگی این عروق بخشی از مغز نمی تواند خون و اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند.کاهش مقدار اکسیژن در مغز باعث میشود که بر بافت های عصبی آن بخش از مغز که اکسیژن اثر گذاشته ظرف چند دقیقه آنها را از بین ببرد یا به عبارتی دیگر اگر زمانی که رگ های خون رسان مغز به هر دلیلی پاره یا توسط چیزی مانند چربی بسته شود بافت های مغزدچا رکمبود اکسیژن و غذا شده و بعد از چند دقیقه سلول های مغز شروع به مردن می کنند در این حالت اگر مغز را مشاهده کنیم ممکن است در قسمتی که سلول ها درحال مرگ هستند سیاهی در مغز مشاهده کنیم که یعنی وقوع سکته مغزی. معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علامت های هشدار دهنده ای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار کم و جزئی هستند که فقط افراد متخصص می توانند تشخیص دهند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری شده تا از بروز صدمات دائمی و جدی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد می شود بستگی به محل سکته و وسعت بافت های گرفتار شده مغز دارد.
چند راه پیشگیری و درمان از سکته مغزی
برای یشگیری از سکته مغزی باید این موارد را رعایت کنیم:
کم کردن فشار خون – انجام فعلیت های فیزیکی – گرفتن رژیم غذایی – جلوگیری از چاقی – ترک سیگار – جلوگیری از بیماری های قلبی – کنترل دیابت – استفاده نکردن از الکل – نداشتن استرس – کم کردن کلسترول خون
برای جلوگیری و پیشگیری از بیماری سکته مغزی باید موارد زیر را رعایت کنیم:
زالو درمانی – استفاده از سیر – استفاده از زنجبیل – استفاده کردن از زرد چوبه لازم به ذکر است که برای استفاده از دارو های درمان سکته مغزی بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علامت های هشدار دهند سکته مغزی
حس کردن بی حس شدن یا ضعف ناگهانی در صورت – بازو ها – پا و یا یک سمت از بدن
مشکل پیدا کردن در دید یک چشم یا هردو چشم
مشکل پیدا کردن در فمیدن مکالمه با دیگران
احساس کردن حالت سر گیجه یا از دست دادن تعادل
احساس کردن سردرد بسیار شدید و بروز آن بصورت ناگهانی بدون دلیل مشخص
برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید
لطفا رضایت خود را از نوشته بالا با رای دادن به ستاره های پایین مشخص نمایید:
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.