آیین جشن عید نوروز در گیلان

آیین جشن عید نوروز در گیلان
آیین جشن عید نوروز در گیلان
جشن آغاز بهار و جشنی که در آن سالهای سال انسان و طبیعت با هم آفرینش و نوزایی را به نیایش برخاسته اند.در خصوص ساعت تحویل سال نو باورها و آداب و رسوم خاصی در گوشه و کنار گیلان وجود دارد .
در شهرهایی که امام زاده و زیارتگاه معتبری وجود دارد بسیاری از مردم ساعت تحویل سال نو را در انجا جمع می شوند .هنگام تحویل سال باید چراغ های خانه و شمع و چراغ سفر هفت سین نیز روشن باشد ، در برخی از مناطق گیلان از جمله در روستاهای اطراف رودبار لحظه معتقدند در لحظه تحویل سال آبها از حرکت می ایستند و هر کس لحظه سکون آب را دریابد ، هر مرادی که داشته باشد برآن کامران خواهد شد.
لحظه بسته شدن و از حرکت افتادن آبها را در نقاط مختلف به تفاوت در شب عاشورا و یا شب های قدر نیز می دانند .آمدن ” سبک پا” و یا ” خوشقدم ” در هنگام تحویل سال نو و یا صبح نوروز نیز در اغلب نقاط گیلان مرسوم است . خوشقدم را از قبل انتخاب می کنند و او صبح نوروز با قران ، آینه ، آب و شاخه های گل و شکوفه و شمشاد اولین کسی است که پس از تحویل سال به خانه می آید شاخه های شمشاد را به چفت در خانه و اتاق می آویزد ، گل و شکوفه را در اطاقچه اتاق می گذارد . مقداری آب در پاشنه در می ریزد و قران ، آب و اینه را روی سفره هفت سین قرار می دهد، مبارکباد می گوید، سکه ای برای شکون به صاحبخانه می دهد و عیدی و شیرینی می گیرد.
خوشقدم به علت آن که تمام خانه را قدم می زند و خیر و برکت گامهایش را به همه جای خانه می رساند ” خانه پازن ” نیز نامیده می شود. در روستا ” گنجی محله ” شهرستان تالش اگر شب ، هنگام تحویل سال شود ، زن خانه مقداری از غذای شب را با غذایی که هر یک از افراد خانواده از سهم خود باقی گذاشته اند در دیگ می گذارد ، سپس همگی از اتاقی که سفره شام در آن گسترده شده بیرون می روند، در خمره ها و انبار و هرچه در آن ذخیره ای دارند نیز باز می گذارند تا نوروز که می آید به سفره ، انبار و همه آنچه که در خانه هست سر بزند و برکت ارزانی دارد.
سفره عیدی نیز در برخی نقاط استان گیلان ویژگی های دارد ، سبزه ، آب ، اینه ، شیرینی ، قرآن ، شمع و چراغ از مشترکات سفره های عیدی در همه نقاط گیلان است .اما در منطقه تالش و برخی نقاط دیگر گیلان هفت سین را نمی چینند و در منطقه ماسال ” قیچی ” نیز از لوازم خوان نوروزی است چون در ماسال و در میان تالش ها رسم است که هرکس به عید دیدنی می روبد باید قدری از سر سبزه سفره عید را بچیند تا برکت بیافزاید
در برخی نقاط گیلان هنگام چیدن سبزه با قیچی نیت می کنند و معتقدند که حاجت آنها برآورده می شود .در بعضی نقاط گیلان نیز شیرینی های خاص محلی نیز از اجزاء سفره عید است ، حلوای عیدی یا حلوای دنگی ماسال از این جمله است .درست کردن این حلوا آداب و تشریفاتی دارد ، باید آن را شب هنگام درست کنند و آن شب را با آواز خوانی به شادی تا صبح ،همراه استاد حلوایی بیدار بمانند. حلوای عیدی را فقط در نوروز درست می کنند و از واجبات سنتی سفره نوروزی مردم ماسال است .
در تمام گیلان رسم است که خانواده عزادار سفره عیدی نمی چیند ، شیرینی نمی گذارد و مهمانا نش را با خرما و چای پذیرایی می کند. مردم تالش برای همسایه های سوگوار خود حنا و لوازم سفره عیدی می برند ، سفره می چینند ودر آن شمع و چراغ روشن می کنند و صاحبخانه را از سوک در می آورند.
برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.