آفات مهم گیاهی
آفات مهم گیاهی
مگس خربزه (Myiopardalis pardalina)
زیستشناسی:
در حشرات این خانواده رگ subcostal همیشه در انتها با یک زاویه قائمه خمیدگی نشان می دهد وقبل از ان که به لبه بال برسد محو می گردد. زمستان را بصورت شفیره در عمق ۸ تا ۱۰ سا نتی متری خاک به سر می برد.در اواسط بهار که بوته های خربزه شروع به گل دادن می کنند مگس ها خارج شده و با تخمریز خود میوه هایی را که تازه از گل در امده اند را سوراخ می کنند و از شیره هایی که از ان خارج می گردد تغذیه می نمایند. ۷ تا ۱۰ روز پس از خروج و تغذیه و مگس ها جفت گیری کرده و ماده ها تخمهای خود را در داخل پوست میوه می گذارند.تخمریزی انفرادی است و هر مگس ماده حدود ۱۰۰ عدد تخم می گذارد.
کنترل مگس خربزه:
مبارزه زراعی بدین ترتیب صورت می گیرد که میوه کوچک را در برگ گیاه پیچیده و زیر خاک می گذارند تا از حمله مگس محفوظ بماند.این عمل هنگام گل گیری خربزه و طالبی انجام می گیرد.
سه تا چهار نوبت سم پاشی بوسیله فوزالون (زولون) امولسیون ۳۵ درصد یا دیازینون ۶۰ درصد به نسبت ۱.۵ لیتر در هکتار و اولین سم پاشی زمانی است که اکثر میوه ها فندقه باشند. بعد از ۶ روز سمپاشی را تکرار می کنند. سایر سموم:
۱. تری کلروفن(دیپترکس) sp80%و ۱.۵ کیلوگرم
۲. دیمتوآت(روکسیون) EC40% و ۱.۵ لیتر در هکتار
کرم به Quince moth Euzophera bigella
زیستشناسی:
کرم به زمستان را به صورت لاروهای کامل در داخل پیلههای خاکستری رنگ و کشیده به سر میبرند. لاروهای زمستان گذران در اواخر اسفندماه به شفیره تبدیل میشوند. شفیره در اوایل فروردین و کمی قبل از باز شدن شکوفههای سیب به حشرات کامل تبدیل میشوند. لارو این حشره دارای دو رفتار چوبخواری و میوهخواری است. لاروهای چوبخوار فاقد دیاپوز اجباری و لاروهای میوهخوار دارای دیاپوز اجباری میباشند.
کنترل شیمیائی:
فوزالن(زولون) EC35% و ۱.۵ در هزار
۲. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و ۲ درهزار
۳. دیازینون EC60% و ۱ درهزار
۴. دیازینون WP40% و ۱.۵درهزار
۵. اتریمفوس(اکامت) EC50% و ۱در هزار
۶. آزینفوس متیل WP20% و ۲در هزار
کرم سیب Carpocapsa pomonella
زیست شناسی:
حشره کامل شب پره ایست به زنگ خاکستری مایل به قهو ه ای زمستان گذرانی افت به صورت لارو کامل درون پیله سفید
مبارزه:
- بیو لوژیک:استفاده از زنبور تریکو گراما
- مبارزه مکانیکی:پیچاندن مقوا به دورتنه درخت جهت جمع آوری و از بین بردن شفیرهای آفت
- مبارزه شیمیایی:سم پاشی زمانی انجام شود که لارو های افت از تخم خارج شده باشند
- و از سمومی مانند گوزانیون و دانیتول
سپر دار واوسیب Epidosaphes malicola
زیست شناسی:
خسارت افت به صورت تغذیه از شیره نباتی است در الودگی شدید ممکن است سطح تنه و سر شاخه ها از چندین طبقه سپر پوشیده شده باشد زمستان گذرانی بصورت تخم های سفید در زیر سپر ماده می باشد.
مبارزه:
بیو لو ژیک: زنبورها و کنه های شکاری وکفشدوزک نقابداردو لکه ای و زنبور پارازیت Chilocorus bipustulatuos
شته سیاه باقالا Aphis fabae
زیست شناسی:
این شته دو میزبانه بوده که میزبان اول آن شمشاد زینتی و میزبان دوم آن گیاهان پهن برگ یک ساله است . از مرحله تخم تا تولید شته های بالدار دخترزا روی میزبان اول و از مرحله شته های بالدار دخترزا تا تولید افراد جنسی زای نر و ماده روی میزبان دوم سپری می شود.
زمستان را به صورت تخم روی میزبان اول به سر می برد. در بهار شته های بالدار زنده زا میزبان اول را ترک کرده و روی میزبانهای دوم از قبیل صیفی جات و حبوبات می روند. در اواخر تابستان ماده Sexupare ظاهر می شود که بالدار می باشد و به روی میزبان اول بر می گردند و افراد نر و ماده را بوجود می آورند. شته های ماده پس از جفت گیری , حاشیه برگها و پایین جوانه ها تخمریزی می کنند به این ترتیب در یک سال چندین نسل بوجود می آورند.
کنترل:
۱. دیکلرووس(ددواپ) EC50% 2-1.5 در هزار
۲. پیریمیکارب(پریمور) wp50% و۰.۷- ۰.۵ کیلوگرم درهکتار
۳. هوستاکوئیک EC50% و ۱لیتر درهکتار
۴. پی متروزین(چس) WG50% و ۰.۵ کیلو گرم
شته سبز سیب Aphis pomi
زیستشناسی:
سیکل زندگی این شته از نوع Holocyclic میباشد. زمستان گذرانی به صورت تخم است. این تخمها معمولاً روی شاخههای یکساله گذاشته میشوند. روی شاخههای سنین دیگر نیز ممکن است بتوان تخمی پیدا نمود. زمان تفریخ تخمها مصادف با باز شدن جوانههاست. فعالیت بهار این آفت شدید است و روی اعضا فعال و جوان گیاهی به سرعت به زندهزایی ادامه داده و مهمترین خسارت خود را در همان زمان وارد میآورد.
عداد نسل شته سبز سیب در سال بر حسب شرایط آب و هوایی محل فرق کرده و معمولاً ۱۵ تا ۲۰ نسل در سال تولید میکند. این شته یک میزبانه است.
کنترل شیمیایی:
اگر شتهها موجب پیچیدگی برگ شوند یا تولید گال نمایند از سموم سیستمیک مانند اکسی دی متون متیل (متاسیستوکس) و تیومتون (اکاتین) استفاده میشود ولی اگر موجب پیچیدگی نشوند از پریمیکارب (پریمور) که یک شته کش اختصاصی است، استفاد میشود. برای مبارزه با شتههای سبزی و جالیزی از هپتنوفوس (هوستاکوئیک) استفاده میشود چون اثر سریع داشته ولی کم دوام است.همچنین سموم پر دوام در اوایل فصل مصرف شود.
۱. تیومتون(اکاتین) EC 60 % یک در هزار
اکسی دیمتون متیل EC25% یک درهزار
۳. مالاتیون EC25% دو درهزار
۴. پیریمیکارب(پریمور) Df50% نیم درهزار
۵. پیریمیکارب WP50% نیم درهزار
۶. هپتنفوس EC50% یک در هزار
۷. دیازینون EC60% یک در هزار
سرشاخه خوار هلو Anarsia lineatelia
سرشاخه خوار هلو Peach twig borer Anarsia lineatelia
در اکثر استانهای کشور انتشار داشته و از آفات مهم درختان هلو، بادام، زردآلو، آلو، سیب و خرمالو میباشد. همچنین به قیسی، زالزالک و ازگیل نیز خسارت میزند. خسارت آن در درجه اول روی انواع زردآلو میباشد. لاروها این حشره در اول بهار غالباً داخل سرشاخهها شده و باعث خشک شدن آنها و ایجاد سرشاخههای فرعی میگردند. در نسل بعد وارد میوه هلو، بادام و آلو شده و همراه با کرم سیب و کرم آلو موجب از بین رفتن آنها میگردند.
زیستشناسی:
این حشره زمستان را به صورت لارو سن ۲ در داخل جوانههای درختان میگذارند. لاروها در مرحله Pink یا صورتی شدن غنچهها از محلهای زمستانی، خارج ابتدا از غنچهها و سپس از گلها تغذیه مینمایند. بعد از ریزش گلبرگها وارد سرشاخههای جوان شده و از بالا به سمت پایین شروع به تغذیه مینمایند. لاروها هنگامی که به قسمتهای سخت و خشبی رسیدند آن را ترک نموده و سرشاخه دیگری را مورد حمله قرار میدهند. لاروها سپس میوههای نارس را مورد حمله قرار میدهند.
کنترل:
۱. مبارزه مکانیکی: جمعآوری میوههای آلوده ریخته شده و معدوم کردن آنها چه در نسل زمستانی و چه در نسل اول تابستانی، همچنین هرس بهاره درختان قبل از کامل شدن دوران تغذیه لاروهای داخل شاخه در کاهش جمعیت آفت بسیار مهم است.
۳. کنترل شیمیایی: ازسموم نفوذی مانند دیازینون استفاده می کنیم.
پیش آگاهی: استفاده از فرمون جنسی (با نام تجارتی Anamone) برای تعیین تاریخ دقیق سمپاشی بسیار مفید است. بهترین زمان سمپاشی برای نسل اول در مرحله Pink و مرحله ریزش گلبرگها(همراه با هرس) و در نسل دوم در اواسط تیرماه است که در این موقع میوههای قیسی تازه شروع به تغییر رنگ نمودهاند.
شته مومی یا شته خونی سیب Eriosoma lanigerum
زیستشناسی:
این شته اگرچه دو میزبانه است ولی در مناطقی که میزبان اول یافت نشود (مانند کشور ایران) در تمام مدت سال روی میزبان دوم (درختان دانهدار) زندگی میکند و مراحل جنسی و تخم در این شرایط دیده نمیشود. در شرایط عادی که هر دو میزبانه وجود داشته باشد مانند همه شتههای دومیزبانه، مرحلهای از سیکل زندگی خود را روی درختان میوه دانهدار و مراحلی را نیز ری درختان نارون (افراد جنسی نر و ماده تخم، ماده موسس،ماده فونداتریژن) سپری میکند.
این شته ناقل بیماری قارچی شاتکر چند ساله روی درختان سیب میباشد. زمستان گذرانی در مرحله پورگی سپری میشود. محل زمستان گذرانی در شکافهای موجود روی تنه و شاخههای سنین مختلف و حتی شاخههای همان سال و طوقه و ریشههای ضخیم و اصلی مجاور تنه و نزدیک سطح خاک میباشد.
کنتـــــــرل:
۱ـ مبارزه بیولوژیک
الفـ زنبور Aphelimus mali (Aphelinidae) از پارازیتوئیدهای اختصاصی شته مومی سیب میباشد.
بـ لارو و حشرهکش کفشدوزکهای
Coccinella septampunotata
Exochomus spp
Chilocorus spp
جـ لاروهای مگسهای سیرفید و لاروهای کریزوپا
دـ لاروهای پشههای Cecidomyiidae
دـ سنهای شکاری از خانواده Anthoeoridae ,Nabidae
کنترل شیمیایی:
۱. تیومتون(اکاتین) EC60% و ۱در هزار
۲. اکسی دیمتون متیل EC25% و ۱ درهزار
۳. پیریمیکارب(پریمور) Df50% و ۵/. درهزار
پروانه تخم انگشتری Malacosoma neustria
این آفت به سیب، گلابی، گوجه، به، گل سرخ، گوجه زینتی و گرهی از درختان جنگلی و غیر مثمر خسارت میزند و در اثر تغذیه لارو درخت عاری از برگ میگردد.
زیستشناسی
یک نسل در سال دارد. زمستان را به صورت دستجات تخم روی شاخه به سر میبرد. ۹ ماه از سال حشره به صورت تخم بوده و در اواسط فروردین ماه تخم تفریخ شده و لاروها به تغذیه از برگها میپردازند. لاروها ضمن تغذیه به تنیدن تار پرداخته و حتی رگبرگها را نیز میخورند. اولین شفیره در اردیبهشت ماه تشکیل شده و شب پرهها از اوایل خردادماه ظاهر میشوند. هر حشره ماده پس از جفتگیری ۱۰۰ تا ۲۰۰ عدد تخم میگذارد.
کنترل:
۱ـ هرس شاخههایی که روی آنها تخمگذاری شده است در انهدام آفت مؤثر است.
۲ـ مبارزه شیمیایی در بهار پس از ظهورلاروهای جوان با یکی از سموم تماسی گوارشی.
کنه نمدی موEriophyes = Colomerus vitis
(Acari.: Eriophyidae)
این کنه به برگها حمله نموده و در پشت برگها گالهایی مسطح و به صورت نمد ایجاد میکند. رنگ این قشر نمدی ابتدا سفید کثیف است اما به تدریج تغییر رنگ داده و به رنگ قرمز مایل به قهوهای تبدیل میگردد. در سطح فوقانی برگ درست در طرف مقابل کنه نمدی، برآمدگی بوجود میآید و به پهنگ برگ ناصافی میدهد. زمستان به صورت کنه کا مل زیر پوست جوانهها به سر میرد. در شرایط مساعد ۷ نسل در سال دارد.
برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید
لطفا رضایت خود را از نوشته بالا با رای دادن به ستاره های پایین مشخص نمایید:
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.