اثرات تغییر اقلیم بر منابع آبی
اثرات تغییر اقلیم بر منابع آبی
اثرات تغییر اقلیم بر منابع آبی
گرم شدن جهانی علاوه بر مقادیر منابع آب در دسترس، بر کیفیت آب رودخانهها و دریاچهها نیز مؤثر است. تنزل کیفیت آب، بهای تصفیه و سالمسازی آن را افزایش میدهد. با افزایش تعداد فیتوپلانگتونها در اثر بالا رفتن دمای آب، افزایش مقدار کلروفیل را میتوان انتظار داشت، البته باوجود همبستگی مستقیم بین دما و کلرفیل در لایه سطحی آب در تابستان، تأثیر آن چشمگیر نمیباشد. مهمترین مشکل فیتوپلانگتونها بوی کپکی است که توسط جلبکهای سبز آبی تولید می کنند وقتی جلبکهای سبز آبی زیاد میشوند دمای آب نسبتا بالا می رود، این افزایش توام با افزایش دما ناشی از گازهای گلخانهای، شرایط بهتری را برای فعالیت جلبکهای سبز آبی ایجاد کرده و مشکل بوی کپک را افزایش میدهد.
در مورد اغلب رودخانهها افزایش دمای هوا مستقیمأ موجب افزایش دمای آب میشود. در رودخانهها و دریاچهها تغییر در دما و مقدار ذخیره آب، اثرات بنیادی بر کیفیت آب خواهد گذاشت، حتی در صورتی که کاهش ذخیره آب توسط کنترل مصارف خانگی جبران شود. در مورد اغلب رودخانهها افزایش دمای هوا مستقیما موجب افزایش دمای آب میشود. تغییرات کیفی آب خصوصا کاهش غلظت اکسیژن محلول در جریانات سطحی حتی در رودخانههایی که تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار نگرفته اند، انتظار میرود. اغلب رودخانهها به دلیل خود پالایی آنها جهت دفع فاضلاب بهرهبرداری میشوند. کاهش میزان جریان توام با افزایش جمعیت منجر به افت کیفیت آب خواهد شد. به همین دلیل برآورد حد توان خود پالایی در جریاناتی که آلاینده به آنها تخلیه میشود بسیار با اهمیت است. تغییرات دما در رودخانهها و دریاچهها میتواند مستقیما بر کیفیت آب آنها تاثیر بگذارد.
پدیده تغییر اقلیم باعث ایجاد فرآیندهای متفاوتی در جو و کره زمین میشود. پدیدههایی مانند بالا آمدن سطح آب دریاها، تغییر در مقدار پارامترهای هواشناسی مانند درجه حرارت و بارندگی، اثرگذاری بر جریانات سطحی و وقوع سیل ها و خشکسالیها و ایجاد تحول در جریانات هوا و طوفانها ، تنها بخشی از اثرات تغییر اقلیم بر کره زمین و جو میباشد. به عنوان مثال، پیش بینیها نشان میدهد که تا پایان سال ۲۱۰۰ ، سطح آب اقیانوسهای جهان بین ۹ تا ۱۸ سانتیمتر بالا خواهد آمد.
یکی از مهمترین تغییراتی که در اثر وقوع پدیده تغییر اقلیم رخ خواهد داد، تغییر در درجه حرارت کره زمین میباشد. در سال ۲۰۰۱ ، هیات بینالدول تغییر اقلیم اعلام نمود که روند افزایش دمای کره زمین در طی ۱۵۰ سال اخیر شدت گرفته و ممکن است تا پایان قرن ۲۱ ، افزایش دمایی بین ۴/۱ تا ۸/۵ درجه سانتیگراد در نقاط مختلف جهان رخ دهد. یکی از این دلایل که از آن به عنوان اصلیترین عامل افزایش دمای کره زمین یاد میشود، انتشار بیش از حد گازهای گلخانهای در اتمسفر کره زمین است. عامل اصلی افزایش گازهای گلخانهای در اتمسفر کره زمین، فعالیتهای صنعتی انسان و سوزاندن سوختهای فسیلی و تغییر کاربری زمین میباشد. مهمترین گازهای گلخانهای که افزایش آنها نگرانکننده میباشد، شامل دی اکسید کربن ، متان و اکسید نیتروژن میباشند.
با توجه به اهمیت تغییر دمای آینده کره زمین و اثرات گستردهای که بر جنبههای مختلف هواشناسی و هیدرولوژیکی کره زمین برجای میگذارد ، تلاش ها ی گستردهای صورت گرفته است که پیشبینی تغییرات دما به صورت دقیقی در آینده انجام پذیرد. با توجه به آنچه ذکر شد، اطمینان زیادی برافزایش غلظت گازهای اتمسفر و بهتبع آن افزایش میانگین دمای سطحی اتمسفر کره زمین در دورههای آتی در بین دانشمندان وجود دارد. ولی چگونگی تغییرات متغیرهای اقلیمی در مقیاسهای منطقهای به طور صریح مشخص نمیباشد . بنابراین چون پیشبینی وضعیت اقلیم منطقهای تحت پدیده تغییر اقلیم مشکل میباشد، راه جایگزین، مشخص کردن وضعیتهای ممکن اقلیم آینده میباشد که اصطلاحاً سناریوهای اقلیمی نامیده میشود.
برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.