بیماری های غیر واگیر

بیماری های غیر واگیر
بیماری های غیر واگیر
پدیدههای شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع که با تغییرات وسیع در سبک زندگی همراه است، در کنار بهبود شـاخصهـای بهداشتی که سبب افزایش میزان امید به زندگی شده است، مهمترین عوامل افـزایش بـار بیمـاریهـای غیرواگیـر بـوده انـدشش میلیون از کل ۳۸ میلیون مرگ ناشی از بیماریهای غیرواگیر در سنین کمتر از ۷۰ سـال رخ مـیدهـد و بـیش از ۸۰ %این مرگها در کشورهای در حال توسعه اتفاق میافتد. افزایش شیوع بیماریهای غیرواگیر و ماهیت مزمن، پیشرونده و ناتوانکننده آنها باعث بوجود آمدن مشکلات عدیدهای میشوند و متاسفانه نیروی مولد جوامع را بهطور مستقیم در معـرض خطر مرگ و میر، معلولیت و ناتوانیها قرار میدهند. به دلیل هزینههای درمانی طولانی مـدت و هزینـه هـای بـالای از جیـب مردم، بیماریهای غیرواگیر میتوانند منجر به هزینه های کمرشکن سلامت و فقر شوند. لذا بیماریهای غیرواگیر از مهمترین موانع توسعه کشورها هستند و هزینه های سرسام آور ناشی از این بیماریها هر نظام بهداشـتی و درمـانی را بـا چـالشهـای عدیدهای روبرو مینماید اه های پیشگیری و عوامل ایجاد کننده آن.
یدهای روبرو مینماید. چهار بیماری دیابت، فشارخون بالا، سرطان و بیماریهای مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطـر کـم تحرکـی، تغذیـه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات مهمترین علل مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر هستند که احتمـال مـرگ ناشـی از بیماریهای غیرواگیر را افزایش میدهند. به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت کنترل این بیماریها و عوامـل زمینـه سـاز آنها را به عنوان هدف اصلی برای کاهش ۲۵ %مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر تا سال ۲۰۲۵ تعیین کرده است..
بیماری های غیر واگیر شامل چه بیماری هایی میشود؟
شایع ترین بیماری های غیر واگیر شامل:بیماری های قلبی عروقی _بیماری های عروق و کرونر قلب_بیماری های سکته قلبی و مغزی_فشار خون بالا_اختلالات چریی خون_سرطان _دیابت _بیماری های انسداد ریوی_اسم _اضافه وزن و چاقی.بیماری های عصبی.
در ادمه به عوامل ایجاد کننده هریک از این بیماری ها میپردازیم.
بیماری های قلبی عروقی (عوامل ایجاد کننده و راهکارهای پیشگیری از آن):امروزه بسیاری از بیمارن قلبی اموخته اند که در صورت مراقبت حتی با داشتن یک قلب بیماری زندگی کامل و مولد داشته باشند . بیماری های قلبی عروقی شامل سن یا جنسیت خاصی نمیشوند بلکه همه افراد در تمامی سن ها ممکن به این بیماری دچار شوندو عوامل ایجاد کننده ان عموما شامل: اختلالات چربی خون که یکی از مهم ترین عموامل بیماری های قلبی عروقی است همچنین فشار خون بالا_استعمال دخانیات_عدم تحرک_رژیم غذایی ضعیف و مصرف زیاد الکل اشاره کرد.
سوال اینجاست که راه های پیشگیری از بیماری های غیر واگیر چیست؟عدم استعمال دخانیات ومصرف الکل ورزش روزانه.کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی همچینین مصرف وعده های سبزیجات میتواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد وهمچنین از ابتلا فرد به فشار خون دیابت و افزایش لیپید خون بکاهد.
برخی از علایئم اولیه بیماری های قلبی عروقی که نباید براحتی از ان چشم پوشی کنیم :ناراحتی قفسه سینه_احساس سنگینی پشت سر_احساس سرگیجه ساعات پایانی روز_به راحتی خسته شدن و به نفس افتادن _ خرناس زیاد هنگام خواب_ تعریق بیش از حد_دردی که به بازو میرسد.
بیماری سکته قلبی یا مغزی :هنگامی که سطح پلاک های چربی در جدار شریان کرونر ترک میخورد و دچار پارگی میشود این پدیده باعث تجمع پلاکت ها که وظیفه انعقاد خون را در زمان خونریزی به عهده دارن میشود و یک لخته خون در اطراف پلاک ایجاد میکند که جریان خون را مسدود و با ادامه این رویه عضله قلب یا بافت مغز از جریان خون محروم میشوند که این فرایند ممکن است به صدمه دایٍمی یا مرگ بخشی از عضله یا بافت مغز شود.
عوامل خطر ساز ابتلا به این بیماری چیست؟عوامل خطر ساز همجون فشار خون بالا اختلالات چربی خون_بیماری دیابت_استعمال دخانیات عدم تحرک و… اشاره کرد که مهم ترین انها فشار خون بالاو اختلالات چربی خون است که باید بطور منظم با ازمایش دادن هر سه ماه حداقل برسی شود.
راهکار های پیشگیری از این بیماری: ورزش منظم _رژیم غذایی مناسب و مصرف وعده های سبزیجات_کم کردن مصرف چربی های مضر_کاهش مصرف یا قطع مصرف دخانیات و الکل.
فشارخون بالا:فشار خون بالا یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در جوامع امروزی است که برخی از ان به عنوان قاتل خاموش یاد میکنند.زیرا علامتی ندارد اما فشار خون بالا امروزه براحتی قابل تشخیص است و همچنین قابل درمان.
برای اینکه خون در اعضای بدن جریان پیدا کند و مواد غذایی و اکسیژن به اعضای بدن برسد نیاز به نیروی دارد که خون را به گردش دراورد این نیرو را فشار خون مینامند.فشار خون در طول روز ثابت نیست و تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله وضعیت بدن_فعالیت مغز_فعالیت گوارشی_تحریکات عصبی_دمای محیط_میزان صدا_مصرف دخانیات _الکل_چای و قهوه در طول روز تغییر میکند.سابقه خانوادگی سن بالای ۵۰ سال و مصرف دخانیات الکل تغذیه نامناسب و کم تحرکی از عموامل زمینه ساز بیماری فشار خون است.
چند مورد از علامت های فشار خون که باید انهارا جدی بگیریم:سردرد در ناحیه پس سر_سرگیجه تاری و اختلال در دید_خستگی زودرس تپش قلب_تنگی نفس شبانه یا هنگام فعالیت_درد های قفسه سینه
در صورت فشار خون بالاباید به پزشک مراجعه کرد.میتوان با عدم مصرف داخنیات و الکل_عدم مصرف غذا های چرب پر نمک و کنترل وزن فعالبت بدنی منظم .مدیریت و کنترل خشم از بیماری فشار خون پیشگیری کرد.
اختلالات چربی خون:چربی یکی از مواد غذایی اصلی مورد نیاز بدن است.اما هنگامی که میزان ان در خون افزایش یابد ممکن است یه اسیب عروقی منجر شود.
پیشگیری از اختلالات چربی خون:اختلال چربی خون یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه به شمار می اید که به شکل های مختلفی مانند بالا بودن تلگیلیسیرین کلسترول های بدیا پایین بودن کلسترول خوب قابل برسی و ازمایش هستند.افزایش چربی خون با بیماری هایی همانند بیماری های کبدی مزمن بیماری های کلیوی بیماری های قلبی عروقی چاقی و…همراه است.
کلسترول بالا معمولا نشانه خاصی ندارد اما هنگامی که به حد بالایی از چربی خون برسد با سرگیجه همراه است.اما بهترین و تنها ترین روش شنایی چربی خون ازمایش ماهانه خون است مخصوصا در افرادی که این بیماری بصورت ارثی در خانواده انها حضور دارد.عوامل کلی چربی خون عبارتنداز:.۱وراثت اگر پدر مادر یا بستگان درجه اول فرد دچار چربی خون باشند۲.کم تحرکی در مدت طولانی اثرات مهلکی مانند چربی خون را برای فرد به ارممغان می اورد۳.سن و جنس در کلیه افراد با افزایش سن چربی خون افزایش میابد همچنین بطور کلی زنان دارای چربی خون کمتری هستند.۴.رژیم غذایی :استفاده از غذاهای چرب اشباع و حیوانی سبب افزایش سطح کلسترول خون میشود.۵.سیگار:سیگار باعث اختلالات چربی خون میشود.۶.سایر بیماری ها:برخی از بیماری ها مانند کم کاری تیرویید یا دیابت و بیماری های کلیوی و کبدی سبب افزایش چربی خون مبشود.
درمان دارویی در کلسترول خون بالا استاتینها گروهی از داروها هستند که بیشترین تجویز را برای کاهش کلسترول خون به خود اختصاص دادهاند. اسـتاتینهـا مسیر ساخت کلسترول توسط کبد را مسدود میکنند، بنابراین سلولهای کبدی تهی از کلسترول مـیشـوند و نهایتـاً باعـث میشود که کبد کلسترول را از خون برداشت و جمع آوری کند. هم چنین استاتینها به جذب مجدد کلسترول از رسوبهای موجود در دیواره رگها کمک میکند و بدین شکل بیماری شریانهای کرونری را از بین میبرد. اما در بعـضی مـوارد سـبب درد عضلات میگردند و در انجام مراقبتها باید به آن توجه داشت..
بهترین راه ها برای پیشگیری از چربی خون شامل موارد زیر است:
۱.تغییر در شیوه زندگی و رژیم غذایی
۲.ورزش منظم
۳.قطع سیگار و الکل
۴.کاهش وزن و رساندن وزن به حد طبیعی و استاندارد.
بیماری دیبابت:افزایش قند خون در بدن را دیابت مینامند.این بیماری بطور کلی دارای سه نوع است:
دیابت نوع ۱-دیابت نوع۲ و دیابت بارداری.که ۹۰ درصد از بیمارن مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند. بیشتر افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بزرگسال و چاق هستند، اما دیابت نوع ۱ بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده شده و باعث لاغری و ضعیف شدن بیماران میشود. علت اصلی بیماری دیابت هنوز بهطور کامل شناخته نشده، اما برخی از مهمترین دلایل بروز بیماری دیابت به شرح زیر است: نوع ۱ :استعداد ژنتیکی (ارثی)، اختلالها و بیماری سیستم ایمنی بدن (سیستم ایمنی بـدن بـه اشـتباه علیـه سـلولهــای سازندهی انسولین موادی میسـازد که این سلولها را از بین میبرد)، بعضی ویروسها و سموم
نوع ۲ :در افراد بزرگسال (بـا سن بیش از ۳۰ سال) عواملی از قبیل اضـافه وزن و چــاقی، کـمتــحرکی، سـابقهی فـامیلی و ارثی، چربی و فشارخون بالا مهمتـرین علل بروز دیابت نوع ۲ هستند.
اما سوال اینجاست که راه هاس پیشگیری از دیابت چیست؟در اینجا ۷گام پیشگیری از دیابت را نام میبریم که به شرح زیر است:
۱.برخورداری از رژیم غذایی متوازن و متعادل
۲.پرهیز از مصرف غذاهای پر شکر و چرب
۳.حفظ وزن مطلوب
۵.انجام فعالیت بدنی روزانه
۶.پرهیز از مصرف دخانیات
۷.کنترل منظم قند خون
بیماری سرطان.راه های بیشگیری عومل ایجاد کننده ان:
میزان بروز سالیانه سرطان در سال ۲۰۱۲ میلادی، ۱۴ میلیون نفر بوده است که تا سـال ۲۰۳۰ مـیلادی بـه حـدود ۲۵ میلیون نفر خواهد رسید یعنی ظرف مدت کوتاهی بروز سرطان نزدیک به دو برابر خواهد شد. همچنـین عـدد مـرگ و میـر سالیانه از ۸ میلیون نفر در همین مدت به ۱۳ میلیون نفر میرسد. هفتاد درصد از این افزایش در کشورهای در حال توسـعه رخ میدهد.
بدن هر روزو هر ساعت در بسیاری از اعضا سلول های جدیدی ایجاد میکند.که این فعالیت تحت کنترل سیستم ایمنی بدن انجام میشود.که ممکن است بدن در مواجه با برخی از عوامل مستعد کننده به ابتلا به سرطان و بروز خطا در تقسیم سلول بوجود می اید که یک سولول طبیعی به سلول سرطانی تبدیل میشود.
مهم ترین عوامل ایجاد سرطان در ایران و جهان عبارت اند از:بالا رفتن سن و افزایش تعداد سالمندان جوامع(چرا که بروز سرطان با افزایش سن رابطه مستقیم دارد).
تغییر در شوه زندگی مانند:مصرف دخانیات مواد پرکالری و چرب همچنین مواد غذاییی اماده تراریخته.کم تحرکی.
عوامل محیطی:مانند صنعتی شدن و افزایش مصرف سوخت های فسیلی.
برخی از هشدار ها که باید جدی بگیرم:زخم های بدون بهبود_تغییر در خال های پوستی_استفراغ یا سرفه خونی_اسهال یا یبوست طولانی_خونریزی غیر طبیعی در ادرار_گرفتی طولانی مدت صدا.بی اشتهایی و کاهش وزن شدید
پیشگیری از سرطان:پیشگیری از سرطان یه کارهایی گفته میشود که احتمال بروز بیماری سرطان را کاهش دهد.۳۰ الی ۴۰ درصد سرطان ها با وزن مطلوب و تغذیه سالم و عادات تغزیه ای صحیح تحرک بدنی و پزهیز از مصرف دخانیات قابل پیشگیری است.
روزانه ۵ عدد میوه مصرف کنید.مصرف نمک شکر قند و چربی های اشباح را کاهش بدهیم.الاینده های سرطان زا را بشناسیم و سعی کنبم از انها دوری کنیم .با خود دیگران و محیط زیست مهربان باشیم.
بیماری های عصبی:تمامی انسان در روند زندگی خود دچار فراز نشیب هایی میشوند که موچب میشود دوره هایی از اضطراب _پریشانی _استرس همچنین بسیاری از ما در طول زندگی تنهایی شک به ارزش ها یاس و نا امیدی زا تجربه کرده ایم .همه این موارد نمونه از اختلالات عصبی هستند که اگر کنترل نشوند ممکن است موجب بیماری شود و سلامت روحی روانی شخص را تحت تاثیر قراردهد.
بیماری های روحی روانی دلایل بسیار متععدی دارد که مهم ترین انها شامل:خواب نامنظم_مصرف مواد_دوره های نوباوگی جوانی _گم گشتگی شخصیتی _پریشانی فکری_انحراف از ضوابط جامعه_نرسیدن به بلوغ فکری و روابط جنسی میباشد.
اما راه حل بیشگری از این اختلالات چیست؟بهترین راه حل ها شاید خواب منظم دور بودن از تنش های فکری سعی بر دور بودن از اینترنت تا حد ممکن مدیتیشن و ورزش های رام بخش مانند یوگا همچنین مثبت فکر کردن نسبت به اتفاقات_خود را تحسین کردن و به خود امید دادن _همچنین گاهی لازم است نوع فکرد و دید خودمان را نسبت به زندگی عوض کنیم و حقیقت زندگی را دریابیم.
درنتیجه:در طی سالیان اخیر بشر به موفقیت های چشمگیری در زمینه کشف و ساخت انواع واکسن ها و دارو ها بدست اورده که باعث شده.از میزان بیماری های واگیر و غیر واگیر کاهش پیدا کند همچنین سازمان ملل و بهداشت جهانی با بیانه هایی روش های پیشگری از بیماری غیر واگیر مانند دیابت و چاقی را به ملت های گوناگون فرستاده.اما از سوی دیگر با این پیشرفت ها و صنعتی شدن ماشینی شدن زنگی روز به روز از تعداد کودکان و زاداوری نسبت به سالمدان کاهش می یابد و کشور ها درحال پیرشدن هستند و با افزایش امید به زندگی جمعیت سالمندان افزایش پیدا کرده است. و به دنبال ان تغییراتی در شیوه زندگی رخ داده است که کم تحرکی تغییر رژیم غذایی و مصرف دخانیات و مواد مخدر شده است.که در نتیجه سبب شده است بیماری های غیر واگیر مزمن افزایش یافته و در صد جدول علل مرگ و ناتوانی قرار گیرد. که بیشترین علل مرگ میر در ایران مربوط به بیماری های غیر واگیر است.
برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید
لطفا رضایت خود را از نوشته بالا با رای دادن به ستاره های پایین مشخص نمایید:
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.