لوگو2

زیست فناوری ( بیو تکنولوژی ) و داروهای ساخته شده در ایران

دسته بندی :blog, سلامت، بهداشت و پزشکی 23 دی 1398 4595
توليد اين داروها به دست متخصصان داخلي در حالي صورت مي‌گيرد كه هم از جهت فناوري بالاي آنها و نيز از لحاظ كاهش قيمت‌ نسبت

زیست فناوری ( بیو تکنولوژی ) و داروهای ساخته شده در ایران

رشد چشمگیر دانش بیوتکنولوژی (زیست فناوری) در قرن بیستم باعث شده است که این دانش در بسیاری از ابعاد زندگی بشر نقش بازی کند. یکی از مهمترین حوزه هایی که دانش زیست فناوری در دهه های اخیر آن را متحول کرده، علم داروسازی است. به گونه ای که امروزه، بیوتکنولوژی دارویی به عنوان یکی از شاخه های دانش بیوتکنولوژی در جهان مورد توجه قرار گرفته است. زیست فناوری دارویی که حاصل تلفیق داروسازی و فناوری زیستی است گستره وسیعی را پوشش می دهد که از طراحی و تولید واکسن های نوترکیب تا ساخت مواد اولیه دارویی و طراحی و ساخت سیستم های نوین دارورسانی و ژن رسانی با هدف دارودرمانی یا ژن درمانی را در برمی گیرد. همچنین رشد فناوری نانوتکنولوژی و جنبه های کاربردی آن نیز باعث شده است تا افق تازه ای در برابر پیشرفت دانش زیست فناوری قرار گیرد.

با توجه به سیاست های دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه خودکفایی مواد اولیه دارویی و توجه به این امر که بسیاری از مواد اولیه دارویی خصوصآ در زمینه داروهای نوترکیب، وارداتی و بسیار گران قیمت هستند، اهمیت راه اندازی گروه های بیوتکنولوژی دارویی در دانشکده های داروسازی بیشتر روشن می شود. همراه با گسترش دانشکده های داروسازی در سراسر کشور و نیاز به فعالیت های آموزشی و پژوهشی در زمینه زیست فناوری دارویی، در اوایل دهه ۸۰ خورشیدی این رشته ابتدا در دانشکده داروسازی تهران و سپس در دانشکده های داروسازی مشهد، اصفهان، شهید بهشتی، تبریز و انستیتو پاستور ایران راه اندازی شد.

جایگاه دوازدهم ایران در تولید داروهای زیست فناوری

دستاوردهای فراوان ایران در حوزه داورها که با تلاش محققان و متخصصان جوان این مرز و بوم به دست آمده است ایران را در تولید داروهای زیست فناوری جزو ۱۲ کشور برتر دنیا قرار داده و ایران توانست در تولید دارو در سطح منطقه رتبه اول و در قاره آسیا هم در رده ۵ کشور اول قرار گیرد.

یکی دیگر از موفقیت‌های علوم پزشکی ایران در تربیت نیروی انسانی متخصص است که با حرکت در مرزهای دانش، زمینه ورود کشور به جایگاه‌های برتر دنیا را فراهم می‌کنند. به طوری که براساس رتبه‌بندی موسسه اطلاعات علمی(ISI) 4 دانشمند ایران در فهرست یک درصد برترین دانشمندان جهان در حوزه علوم زیست‌پزشکی قرار دارند. براساس گزارش سپتامبر ۲۰۱۱ نظام رتبه‌بندی Essential Science Indicators دکتر رضا ملک‌زاده، دکتر محمد عبداللهی، دکتر محمدرضا زرین‌دست و دکتر احمدرضا دهپور استادان دانشگاه علوم پزشکی تهران در فهرست یک درصد برترین دانشمندان جهان در حوزه علوم زیست ‌پزشکی قرار دارند.

در ایت سال ها ما شاهد رونمایی از ۶ داروی جدید بیوتکنولوژیک ایرانی شامل ۲ قلم داروی نوترکیب و ۴ نوع ماده اولیه دارویی در قالب طرح کلان ملی فناوری «تولید داروهای وارداتی» بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بودیم.

این داروها شامل «سالمترول» (Salmeterole) برای درمان بیماری‌های تنفسی و آسم، «ریلوزول» (Riluzole) با کاربرد در درمان ALS (نوعی بیماری سیستم عصبی)، «لتروزول» (Letrozol) برای مهار «آروماتاز» و کاربرد در درمان سرطان پستان، «زولدرونیک اسید» (Zoledronic acid) برای پیشگیری از استئوپروز (پوکی استخوان) و نیز درمان بیماری پوستی پاژه، «فاکتور هفت انعقادی خون برای درمان بیماران هموفیلی و نیز «توکسین بوتولینومA » برای درمان پوست و زیبایی است.

تولید این داروها به دست متخصصان داخلی در حالی صورت می‌گیرد که هم از جهت فناوری بالای آنها و نیز از لحاظ کاهش قیمت‌ نسبت به نمونه خارجی، در عین اثربخشی بالاتر، بسیار حائز اهمیت هستند و صرفه‌جویی ۶۸ میلیون دلاری سالانه را برای کشور به همراه دارند.

 

برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.

 

ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید

لطفا رضایت خود را از نوشته بالا با رای دادن به ستاره های پایین مشخص نمایید:

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0