لوگو2

هنر پته دوزی

دسته بندی :blog, هنر 27 خرداد 1400 4633
هنر پته دوزی

هنر پته دوزی

هنر پته دوزی

هنر پته دوزی یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که خاستگاه آن شهر کرمان می باشد. علاوه بر پته دوزی، نام های دیگری از جمله فطه دوزی و سلسه دوزی را نیز به این هنر اصیل ایرانی نسبت می دهند. برای پته دوزی، به یک پته پارچه ای پشمی و ضخیم نیاز است که آن را با نام عریض می شناسند.

پته دوزان طرح هایی را با استفاده از سوزن و کوک های نخی رنگارنگ روی این پته پارچه ای که عریض نامیده می شود، ایجاد می کنند. ریس نخی پشمی است که دست ریسی شده و یا با ماشین ریسیده شده تا مورد استفاده پته دوزان قرار بگیرد.

پارچه پته دوزی دارای ظرافت و زیبائی خاصی است که از سوزن دوزی های ظریف پوشیده شده است و تنها در کنار طرح های دوخته شده فضای بسیار کمی از زمینه به صورت ساده باقی می ماند و گاهی هم تمام زمینه سوزن دوزی شده و گوئی زمنیه ای در کار نیست.

به طور متوسط برای دوخت هر متر پته به حدود ۴۰۰۳۳۷۵ گرم نخ احتیاج دارد. دوخت خطهای کشیده شده در شال را تماماً خط دوزی می کنند که همان ساقه دوزی است برای پارچه های قرمز خط دوزی مشکی است پارچه سفید خط دوزی زرد است.

پارچه مشکی و سبز خط های آن به رنگ زرد دوخته می شود. بعد از اینکه خط دوزی تمام شد خطوط اصلی نقش که ساقه دوزی شد داخل آن با شیوه خاصی از سوزن دوزی پر می شود که اصطلاحاً پتک چهارگوش می گویند این دوخت معمولاً بین خطوط موازی حاشیه باریکی وجود دارد که از دوخت تیک چهارگوش پر می شود.

بعد از دوخت خط دوز و تیک چهارگوش نوبت به دوخت متن یقه می شود که با تیک دراز دوخته می شود. این دوخت به رنگ لاکی است و هم زمینه پر می شود. برای دوخت روش سنتی تیکها به صورت نامنظم زده می شود یعنی در جهت های مختلف بالا و پائین.

رنگ برگ در پته سفید مشکی، لاکی، سبز ، آبی. پته قرمز: سفی، زرد، آبی، سبز. پته سبز: سفید، آبی، زرد، مشکی، لاکی. پته سورمه ای: سفی، زرد، آبی، سبز زده می شود. پته را بعد از دوخت با آب سرد و پودر لباسشویی حل شده در آب مدت کوتاهی خیس کرده و بعد کمی چنگ می زنیم چندین بار آب می کشیم تا کاملاً آب زلال شود سپس می گذاریم آب آن برود بعد خشک می کنیم و با اتو بخار آن را اتو می کنیم.آثار پته دوزی به دلیل جنسی که دارند، عمر زیادی ندارند و به مرور زمان به راحتی تجزیه می شوند. به همین دلیل، آثار پته دوزی قدیمی زیادی وجود ندارند. چرا که بیشتر آنها تجزیه شده و از بین رفته اند. ولی تعداد معدودی از آثار پته دوزی باقی مانده اند که امروزه در موزه ها نگهداری می شوند. یکی از این آثار، نمونه ای است که در مقبره شاه نعمت الله یافت شده است. 

برای مشاهده مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.

ما را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و آپارات دنبال کنید

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0